ممتحن, مهدی, کمالی بانیانی, مهدی رضا. (1391). تطبیق معشوق درونی طرفة بن عبد با آراء کارل گوستاو یونگ و فروید در قصیدهی رائیه در وصف معشوقه اش هرّ. لسان مبین, 3(6), 193-216.
مهدی ممتحن; مهدی رضا کمالی بانیانی. "تطبیق معشوق درونی طرفة بن عبد با آراء کارل گوستاو یونگ و فروید در قصیدهی رائیه در وصف معشوقه اش هرّ". لسان مبین, 3, 6, 1391, 193-216.
ممتحن, مهدی, کمالی بانیانی, مهدی رضا. (1391). 'تطبیق معشوق درونی طرفة بن عبد با آراء کارل گوستاو یونگ و فروید در قصیدهی رائیه در وصف معشوقه اش هرّ', لسان مبین, 3(6), pp. 193-216.
ممتحن, مهدی, کمالی بانیانی, مهدی رضا. تطبیق معشوق درونی طرفة بن عبد با آراء کارل گوستاو یونگ و فروید در قصیدهی رائیه در وصف معشوقه اش هرّ. لسان مبین, 1391; 3(6): 193-216.
تطبیق معشوق درونی طرفة بن عبد با آراء کارل گوستاو یونگ و فروید در قصیدهی رائیه در وصف معشوقه اش هرّ
2دانشجوی دورهی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
چکیده
نقد روانشناختی اساساً اثر ادبی را به عنوان بیان حالات ذهن و ساختارِ شخصیتیِ نویسنده که در یک قالب داستانی ارائه شده است، بررسی می کند. این رویکرد در دهه های نخستین قرن 19 پدید آمد و بخشی از جریانی بود که طی آن رویکردِ بیانگرانه ی ماهیتِ ادبیات، جایگزینِ دیدگاههای رمانتیک و نگرشهای پیشین مبتنی بر تقلید و کاربردی بودن ادبیات گردید. در سال 1827، «تامس کار لایل» بیان کرد که مسألهی معمول نزد بهترین منتقدان ما در عصر حاضر سؤالی است اساساً روانشناختی که باید با کشف و تعریف مشخص ماهیت منحصر به فرد شاعر از روی شعرش پاسخ داده شود. در طولِ تاریخ نظریه های فروید و یونگ هماره از اصلی ترین نظریات در خصوصِ روانکاوی و روانشناختی تلقی شدهاند. این دو تصوراتِ گوناگونی از ضمیرِ ناخود آگاه داشته و نظریات بسیار مهمی در این ارتباط بیان کرده اند. در این مقاله سعی گردیده که با توجه به سیر اَنفسیِ طرفة بن عبد در یکی از قصیده هایش(الغزل و الفخر) ردپاهای شاعر از سفرَ درونی اش تجزیه و تحلیل گردیده و همچنین با تطبیق این نشانهها با آموزه های روانکاوی فروید و یونگ،موقعیت شاعر در هر بیت مشخص شده و نقدی روانشناختی بر کل شعر صورت گیرد.
- آتش سودا،م. (1383). «رویای بیداری»، فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، چاپ اول. 2- پورنامداریان، ت. (1367).«رمز و داستانهای رمزی در ادب پارسی»، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی، چاپ دوم.
3- تبریزی،غ. (1373). «نگرشی بر روانشناسی یونگ»، مشهد: انتشارات جاودان خرد، چاپ اول.
4-حافظ، ش. (1380)، «دیوان»، تهران: مرکز فرهنگی مکتب پناه.